Home
Despre site

Acest site s-a nascut din dragoste pentru animale, din imensa compasiune fata de suferinta lor.

De mic copil am avut o mare afectiune fata de animale, am fost atrasa de puritatea lor, de modul sincer in care se bucura de fiecare clipa de viata.

Fiind in perioada de studii la facultate, am simtit ca trebuie sa devin vegetariana, dar acest lucru deoarece stiam ca numai o dieta vegetala conduce la o stare buna de sanatate. Deasemenea nu imi placea ideea de a contribui la curmarea vietii unui animal, pentru a avea eu stomacul plin. Mai ales cand exista atatea surse sanatoase de proteine de origine vegetala, net superioare carnii.

Apoi, privind imaginile TV, sursele media din preajma sarbatorilor de Paste sau Craciun, am vazut cum sunt omorate tot mai multe animale, fie porci, miei sau vite.

Mereu eram urmarita de imaginile trupurilor insangerate agatate in halile frigorifice, dar intorceam ochii, schimbam canalul TV, imi ziceam ca nu este treaba mea, ca nu pot face eu mare lucru pentru a opri acest masacru.

Tot ce puteam face era : sa nu mananc carne.

Apoi am aflat ca industria lactatelor este si mai oribila. Pentru ca un mamifer - vaca, oaie, capra, etc - sa produca lapte trebuie sa aiba pui. Deci femelele sunt impregnate pe tot parcursul scurtei lor vieti, astfel incat ele sunt numai gestante si nasc. La scurt timp dupa nastere, viteii sunt smulsi de langa mamele lor si incchisi in niste custi stramte. Dupa scurt timp sunt omorati fie pentru piele fie pentru carne. Legatura dintre mama si pui este foarte puternica iar separarea extrem de dureroasa, vacutele plang zile intregi si isi cauta puiul.Orice femeie si orice mama de pe lumea asta, indiferent de specie ar trebui sa simta instrinctiv durerea acestor fiinte si nedreptatea oribila la care sunt supuse si sa nu sustina astfel de industrii. Aceste sentimente de frustrare, indignare, compasiune, mila imensa fata de animalele masacrate s-au adunat an de an, pana ce nu am mai suportat sa stau nepasatoare, si am hotarat ca nu trebuie sa mai intorc privirea cand vad suferinta si drama acestor fiinte, ci sa imi manifest responsabilitatea de fiinta umana.

Animals Are Not Ours
Am hotarat ca trebuie sa fac ceva pentru animale, desi sunt un om obisnuit, cu un job obisnuit, cu o viata care se deruleaza in viteza, cu indatoriri si obligatii. Viata se deruleaza cu viteza tot mai mare, simtim cu totii acest lucru. Parca nu mai avem timp pentru nimic inafara ce bazicele obligatii. Si am hotarat sa imi iau din putinul timp liber, sa il dedic mieilor. Nu cred ca exista animal mai frumos, mai pur si mai lipsit de aparare cum este mielul.

Ma fascineaza frumusetea si inocenta pe care mieii o degaja. Au calitati izbitor de asemanatoare cu ale copiilor.
Au aceeasi nevoie de afectiune, de protectie, sunt la fel de lipsiti de aparare, au aceeasi puritate si inocenta in priviri ....si au aceeasi teama de ceea ce le-ar putea face rau, de ceea ce i-ar putea lua de langa mamele lor....si simt durerea la fel ca niste copii, si sufera la fel.

Am inceput prin a construi acest site.

Nu stiu daca va impresiona pe cineva. Nu stiu daca va ajuta cu ceva. Dar e mai bine decat sa nu fac nimic. Constiinta mea e mai impacata. Nu total, se poate face mult mai mult, dar macar e un inceput.

Daca macar un singur animal va pleca "nesacrificat" din targ anul acesta, daca macar un om se va gandi serios sa-si reconsidere optiunile alimentare in favoarea dietei vegetariene, daca macar o persoana se alatura ideii mele de a ajuta animalele, inseamna ca efortul meu nu a fost in zadar.

Apoi, am cercetat putin si am vazut ca pot ajuta in mod activ, in limita timpului disponibil.
Exista siteuri ale unor organizatii mai structurate si mai puternice, pe care le putem avea ca si exemplu.
Mentionez aici cateva dintre ele : http://www.mercyforanimals.org/, www.peta.org, SVR.

Va recomand sa le vizitati, sunt bine documentate si au filme absolut terifiante despre cruzimea cu care sunt tratate animalele.
Putem informa alti oameni, putem participa la voluntariate, putem activa online pe diverse siteuri de socializare, putem povesti despre cat de gresit este acest sistem al terorii si asupririi animalelor si putem spera ca vom si convinge pe cineva sa devina vegetarian.
An de an, in apropierea sarbatorilor de Paste, oamenii se agita, se pregatesc pentru marele ospat, cumpara printre multiple alimente si bauturi nelipsitul, traditionalul miel de Paste. Se spune ca sunt "sacrificati". Dar pentru ce sa fie sacrificati? Pentru imbuibarea stomacelor unora? Ideea de sacrificiu al animalelor apartine unor religii tribale, dar in zilele noastre, in Europa moderna aceasta idee nu mai exista, de aceea este si mai greu de inteles acest termen.
De fapt ei sunt MASACRATI, UCISI, MACELARITI.
Sub termenul de "sacrificat" oamenii se ascund de oroarea faptelor lor, suna mai frumos "sacrificat" nu? Pare o ideea mareata, un eroism aparte....

Ce este eroic si maret in a lua viata unui pui lipsit de aparare, in numele unei pofte absurde de a manca carnea acestuia?
Daca stam sa gandim putin, pofta nu este tocmai in concordanta cu voia divina. Nici a UCIDE nu este deloc un atribut divin, caci o porunca clara din Biblie spune " SA NU UCIDETI"...SI NU SE REFERA NUMAI LA OAMENI, CI LA TOATE VIETATILE.
Nu este nimic maret in a ucide un pui fara aparare, complet expus si dependent de om, este grotesc si lipsit de demnitate.
Ideea ca sacrificiul unui animal pur, lipsit de pacate ar spala pacatele oamenilor care il sacrifica este nejustificata din toate punctele de vedere.

In primul rand nu este justificata din punct de vedere spiritual, nu este justificata din punct de vedere al dorintei si mesajului lui Dumnezeu. Cuvantul lui Dumnezeu, transmis in Scripturi nu indeamna la uciderea animalelor cu rol de sacrificiu (Hose 6:6) "Voiesc mila nu jertfe, si recunoasterea lui Dumnezeu mai degraba decat arderi de tot"

Daca Isus Hristos s-a jertfit din iubire pentru oameni, pentru a li se ierta lor pacatele si a li se darui viata vesnica, asta nu inseamna ca noi trebuie sa sarbatorim Invierea Lui perpetuand suferinta unor fiinte inocente. Aceasta este departe de ideea de jertfa...

Nu mieii trebuiesc jertfiti, ci in mod simbolic noi trebuie sa jerfim ceva din noi, pentru a ne arata recunostiinta fata de jertfa lui Isus.
Sa jertfim din timpul nostru liber ajutand pe cei in suferinta, sa sacrificam din bugetul nostru pentru diverse shoppinguri cumparand copiilor fara parinti hainute sau alimente, sa jertfim orgoliul nostru iertand pe cel care ne-a facut rau, sa punem macar o data pe saptamana nevoia altuia pe loc prioritar fata de nevoia noastra.

Sa respectam VIATA in toate formele ei, caci viata este un miracol...pe care noi nu avem dreptul sa il oprim.
Despre aceste lucruri este Sacrificiul, nu despre curmarea cu brutalitate a unei vieti abea aparute.


Fie ca le trebuie, fie ca nu, fie ca le face rau ingerarea acestora, fie ca merg la spital din cauza indigestiei, oamenii merg la targuri pentru a achizitiona miei, cumpara online chiar, sau simplu din supermarket gata jupuiti.

Nu vad disperarea din ochii bietilor pui de animal, nu vor sa priveasca suferinta lor. Pentru multi acest lucru este atat de normal, ca si aerul pe care il respira.

Pe toate posturile de Tv, radio, pe toate siteurile de informatii se vorbeste despre pretul carnii de miel, despre celebrele preparate din miel care "nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanului". Ba TREBUIE sa lipseasca mielul de pe masa fiecaruia dintre noi daca vrem sa sarbatorim aceasta sfanta Sarbatoare cu sufletul curat si inima impacata.

Si bineinteles, cu mainile nemanjite de sange...

| | |