Home
Efectele daunatoare ale consumului de carne

Daca e sa aruncam un ochi peste niste statistici ingrijoratoare, cele circa 17 milioane de persoane care isi pierd viata an de an ca urmare a unei boli legate de consumul de carne ar trebui sa reprezinte tot atatea motive pentru care ar trebui sa acordam o mai mare atentie acestei probleme. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, boli cum ar fi cancerul de colon si alte tipuri de cancer legat de consumul de carne, boli cardiovasculare sau obezitatea nu sunt deloc de ignorat.

CARNEA NE IMBOLNAVESTE?

De fapt, aceasta intrebare ar trebui sa sune mai degraba a ceva de genul "Ce boli sunt provocate de carne?". Fara a intentiona sa te inspaimant, dar nici sa te las sa te culci comod pe o ureche, o sa iti spun doar ca in fiecare an milioane de oameni sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer cauzate de consumul de carne si se inregistreaza peste 600 000 de morti cauzate de cancerul de colon. Daca e sa legam rezultatele cercetatorilor referitoare la consumul de carne si aparitia cancerului de rect hepatic, cancerului de colon sau a cancerului ovarian, e lesne de inteles de ce trebuie trase niste semnale de alarma.

Carnea o otrava?

In plus, lista bolilor cauzate de consumul de carne poate fi din pacate largita de afectiuni cum ar fi insuficienta cardiaca, arterita obliteranta, litiaza renala cu oxalati, colita de putrefactie, constipatie, celulita (cauzata de hormonii din carne), alergii (cauzate de nitritii din carne), acnee si alte tipuri de tulburari hormonale. Infectia cu Salmonella, care este una dintre cele mai raspandite forme de infectie alimentara se trasmite cel mai adesea prin intermediul carnii de pui. Infectiile digestive cu bacteria E.coli pot de asemenea avea ca si cauza consumul de carne.

Daca ne mai gandim si la milioanele de supraponderali si obezi care sunt diagnosticati in fiecare an si la afinitatea lor pentru grasimi si carne in general, nu e greu de inteles de ce e bine sa va ganditi mai bine cand vine vorba de consumul de carne.

Este carnea toxica?

Intr-un posibil top al toxicitatii alimentelor care formeaza baza hranei omenesti, carnea ar conduce detasat, fiind hrana cu cele mai nefaste efecte pe termen lung asupra organismului, intrecand chiar si zaharul rafinat, margarina sau faina alba. Motivele pentru care carnea este considerata un aliment cu grad ridicat de risc sunt numeroase: proteinele pe care le contine solicita, atunci cand sunt metabolizate, un efort mult mai mare din partea ficatului si a intregului sistem digestiv. Grasimile saturate din carne afecteaza grav inima si vasele de sange, ducand la aparitia arteriosclerozei, tromboflebitei, insuficientei cardiace etc. Anumite substante toxice puse in circulatie de catre animal, in agonia din momentul sacrificarii sale, produc in organismul uman dezechilibre nervoase si endocrine. Consumul exagerat de carne duce, treptat, la o incetinire a proceselor de eliminare a substantelor toxice si reziduale, adica la o intoxicare lenta si foarte periculoasa a organismului. Exista o clasificare a gradului de toxicitate a diferitelor tipuri de carne? Da, cea mai toxica este considerata asa-numita carne rosie, de vita, de oaie si de capra, precum si diferitele tipuri de vanat. In special carnea de miel contine o concentratie mare de purine, foarte daunatoare sanatatii.

Carnea din crescatorii - o adevarata otrava

In momentul de fata, mai mult de 70% din carnea consumata la noi si in toata lumea "civilizata" este obtinuta in crescatorii intensive, avand, asadar, "nivelul de igiena si de calitate corespunzator". Aceasta doar in teorie, pentru ca in realitate, carnea obtinuta in aceste adevarate lagare ale mortii are o toxicitate mult mai mare. Intr-o asemenea crescatorie, un pui ajunge la maturitate in doar 12 saptamani, in timp ce unuia care creste liber, ii trebuie de cateva ori mai mult timp ca sa ajunga la aceleasi dimensiuni. Cum se face aceasta scamatorie a cresterii intr-o zi cat altii in zece? Tinand animalul intr-un spatiu in care are doar cativa centimetri patrati sa se miste, indopandu-l cu nutreturi concentrate pline de vitamine si de minerale sintetice, administrandu-i antibiotice cu nemiluita si, mai ales, dandu-i hormoni de crestere. Toate aceste substante se acumuleaza in carne, iar apoi ajung in stomacul nostru, facand adevarate ravagii. Aspectul pufos, excesul de greutate, efeminarea excesiva a barbatilor occidentali au ca sursa dezechilibrele glandulare si metabolice produse de carnea de crescatorie.

Carnea si cancerul

Cancerul de colon - in cadrul unui studiu citat de catre prestigiosul Bbc News si reluat de principalele mijloace de comunicare din lume (mai putin cele romanesti), s-au observat obiceiurile culinare a nu mai putin de jumatate de milion de oameni din Europa, pentru o perioada de 10 ani. Concluzia este ca riscul de cancer de colon a fost cu peste o treime mai mare la cei ce consuma mai mult de 2 portii a cate 80 de grame de carne pe zi, decat la cei ce consuma cel mult o astfel de portie pe saptamana. Mai exact, cei care mananca echivalentul unui sandvici cu sunca si al unei bucati de friptura zilnic prezinta un risc de aparitie a cancerului de colon cu 35% mai mare decat cei ce consuma o singura portie de carne pe saptamana. Mai mult, studiul a aratat ca o dieta saraca in fibre vegetale creste riscul cancerului de colon cu inca 39%.

Cancerul de san- un studiu facut la celebra Facultate de Medicina britanica Harvard, pe 90.000 de femei, a aratat ca cele ce consuma mai mult de 1,5 portii de carne pe zi sunt aproape de 2 ori mai expuse cancerului de san, decat cele care consuma carne de maximum 3 ori pe saptamana.

Cancerul de pancreas - o cercetare facuta de un institut medical din statul american Hawaii, condusa de dr. Ute Nothlings si colegii sai si efectuata pe 190.545 barbati si femei, a aratat o legatura directa intre consumul de carne si cresterea ratei cancerului pancreatic. Studiul a durat 7 ani, iar agentia Reuters, care a difuzat informatia, subliniaza ca nu e vorba de continutul de grasimi sau colesterol din carne, ci mai ales de substantele chimice folosite la obtinerea si la prepararea ei, care sunt carcinogenice.

Limfomul non-Hodgkin - o stire a Cnn din 30 aprilie 1996 citeaza un studiu facut pe 35.000 de femei in varsta si arata ca dieta cu multe grasimi animale si carne, mai ales hamburgeri, dubleaza riscul aparitiei limfomului non-Hodgkin. Exista in momentul de fata zeci de asemenea studii care arata fara dubiu ca la consumatorii de carne creste exponential si riscul de a face cancer la stomac, cancer hepatic, cancer ovarian, cancer la prostata etc. De altfel, predispozitia spre cancer, indiferent de forma si de localizare, este o caracteristica a tuturor consumatorilor de carne.

Carnea, impotenta si sterilitatea masculina

Un articol publicat de catre o fundatie a medicilor din Statele Unite arata ca exista o legatura directa intre consumul de carne si grasimi, in cantitati medii, si disfunctiile erectile la barbati. Marea problema este ca dupa 40 de ani, vasele de sange sunt obturate si sclerozate mult mai rapid la consumatorii de carne, favorizand aparitia impotentei vasculare, care este cea mai raspandita forma de impotenta. Apoi, hormonii de crestere, folositi in crescatoriile de animale in mod curent si ajunsi in alimentatia noastra prin intermediul carnii, duc la scaderea concentratiei de testosteron (hormonul masculinitatii) la barbati. Rezultatul: numarul de spermatozoizi din sperma scade dramatic, la fel ca si motilitatea acestora, ceea ce are drept consecinta aparitia sterilitatii masculine in diferite grade

Carnea si sterilitatea feminina

Conform studiilor recente, consumul de carne rosie, cum este carnea de vaca sau de porc, creste riscul aparitiei endometriozei cu 80 pana la 100%. Aceasta poate avea ca efecte infertilitatea, menstruatia dureroasa, crampe severe, sau se poate corela cu diferite forme de cancer. Solutia pentru scaderea numarului de endometrioze la femeile tinere este reducerea consumului de carne si cresterea consumului de legume si vegetale proaspete. O alta legatura ce a fost facuta de cercetatori se refera la consumul de mezeluri, strans corelat cu aparitia afectiunilor ovariene si ale anexelor. Aproape toate tipurile de mezeluri sunt tratate cu nitrit de sodiu, un aditiv alimentar cu toxicitate crescuta, care odata ingerat, determina in sistemul digestiv aparitia nitrozaminelor, cunoscute ca factori cauzatori de cancer, si care interfereaza totodata cu activitatea normala a organelor reproducatoare.

Carnea si bolile transmise pe cale digestiva

Principala incriminata nu mai este de aceasta data carnea din crescatoriile de tip industrial, ci chiar cea de la producatorii particulari. Boli extrem de agresive, cum ar fi trichineloza, tenia, infectiile bacteriene diverse, se datoreaza in proportie de 90% consumului acestei carni. Carnea si obezitatea

Un articol publicat in 2006, in "International Journal of Obesity", se refera la un studiu pe 5 ani facut la Oxford si arata ca persoanele mari consumatoare de carne sunt cu mult mai predispuse la obezitate decat cele cu diete vegetariene. Cea mai mica crestere in greutate (scadere de fapt) o prezinta cei care pe perioada studiului au facut trecerea de la alimentatia cu carne, la diete fara carne.

Carnea si bolile cardiovasculare

Un studiu publicat de "British Medical Journal" (una din cele mai prestigioase reviste medicale din lume), editia din 25 iunie 1994, cu privire la rata mortalitatii la consumatorii de carne si la vegetarieni, a adus cateva elemente uluitoare. Pe perioada de 12 ani a studiului, s-a observat ca la consumatorii de carne, rata mortalitatii a fost de 51%, iar la vegetarieni, de 28%. Acestia din urma au fost mult sub statisticile generale, cu privire la ratele mortalitatii din cauza cancerului, dar si a afectiunilor cardiace. S-a constatat, astfel, ca persoanele care consuma foarte rar carne au inima si vasele de sange sanatoase, pana la varste inaintate. Mai mult, un regim vegetarian scade foarte mult riscul infarctului, al accidentului vascular cerebral, precum si al trombozelor.



Carnea - o otrava?

In final, o ultima intrebare: putem renunta definitiv la carne? Nu exista nici un risc in aceasta decizie? Raspunsul e clar: sanatatea nu pierde, ci dimpotriva, castiga prin renuntarea definitiva la carne. Mai precis: prin adoptarea unui regim vegetarian.

| | |